Uit Ode: Nieuws

Geluk is te leren.

PSYCHOLOGIE. Onderzoeken naar trauma’s, neuroses en aandoeningen zijn er legio. Veel minder onderzoek is gedaan naar blijdschap, plezier en geluk. Time (7 februari 2005) haalt de schade in en laat experts aan het woord over de nieuwste onderzoeken naar wat mensen gelukkig maakt. Is het geld? Niet echt. Een goede opleiding? Nee, een hoog IQ evenmin. Jeugdigheid? Ook niet: ouderen zijn over het algemeen meer tevreden met hun leven dan jongeren. Het huwelijk? Ja, vaak wel. Televisie kijken? Absoluut niet. Religie? Wel. Vrienden? Zeker!
Is geluk te leren? David Kykken van de universiteit van Minnesota concludeert na onderzoek op vierduizend tweelingen dat vijftig procent van de tevredenheid die een mens ervaart, genetisch is bepaald. De genen beïnvloeden karaktertrekken als optimisme en omgaan met stress. Omgevingsfactoren als inkomen, huwelijkse staat, religie en onderwijs maken acht procent uit. En de rest wordt bepaald door het leven zelf.
Hoe word je gelukkig? Hou een dankbaarheiddagboek bij. Doe dagelijks iets aardigs voor een ander. Verbind je met anderen. Het toppunt van geluk krijg je volgens Martin Seligman, psycholoog aan de universiteit van Pennsylvania, als je een ‘dankbaarheidbezoek’ aflegt. Dat werkt zo: je schrijft een opstel waarin je iemand (leraar, vriend, ouder) bedankt voor wie zij in jouw leven is. Vervolgens ga je langs en lees je het voor. Seligman: “Het opmerkelijke is dat mensen die dit slechts één keer doen, na een maand nog altijd aantoonbaar gelukkiger en minder gedeprimeerd zijn. “

Advertenties

Gepubliceerd door

Kees Dullemond

trainer en coach.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s