Even wat reclame voor de Boeddhistische Omroep Stichting:

Programma: TIBETAANS BOEDDHISME IN EUROPA

Datum: zaterdag 26 november 2005
Tijd: 09.30 – 10.00 uurZender: Nederland 1Regie: Babeth M. VanLoo

Snelheid en stress bepalen het leven in Europa. Tijd voor reflectie is in dit hedendaags bestaan nauwelijks nog mogelijk. Want de moderne mens wil alles perfect hebben: werk, relatie en daarnaast ook nog een rijk sociaal leven. Voor overpeinzing is geen tijd ingeruimd. Het is dan ook logisch dat het boeddhisme grote interesse wekt. In het boeddhisme zijn rust, contemplatie en tal van oplossingen te vinden voor de dagelijkse hectiek.

Over gebrek aan belangstelling hebben de Tibetaanse monniken die dharma- lessen geven in het westen dus niet te klagen. Wel over de aard van die belangstelling. Want westerse mensen zijn, conform hun jachtige bestaan, ongeduldig. Na drie jaar mediteren wil men grote resultaten zien. De westerse mens wil een zogeheten ‘quick fix’. En die biedt het boeddhisme nu juist niet, de dharma is een weg, en niet een snelle pleister op de getergde ziel.

In Zürich wisselen ZH de Dalai Lama, Tibetaanse leraren, abten en enkele westerse leraren van gedachten over de vraag hoe de boeddhistische leer in het westen zijn authenticiteit kan behouden. In Tibet is men er stellig van overtuigd dat het boeddhisme slechts kan overleven als het naar het westen wordt geëxporteerd, want ter plekke zijn de overlevingskansen nu eenmaal klein omdat het door de Chinezen wordt onderdrukt.Maar is de westerse mens in staat om het boeddhisme te zien zoals het werkelijk is: een weg van beoefening, van toepassing van inzicht op het leven in aandacht? De eerste tekenen van hoop zijn er, want de Tibetaanse dharma-leraren zien de westerse houding veranderen.

Advertenties

Gepubliceerd door

Kees Dullemond

trainer en coach.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s