Planet – Multitasking: gekmakend en geldverslindend: “Multitasking: gekmakend en geldverslindend

Gepubliceerd op vrijdag 10 maart 2006

Na de ‘Blackberry-duim’ en internetverslaving hebben Amerikanen het over ? en last van ? frazzing. Frazzing is kort voor ‘frantic multitasking’. Dit is geen nieuwe ziekte uit het informatietijdperk, maar wel eentje die steeds vaker toeslaat.
You’ve got mail! Biep. En een SMS-je. En terwijl je in een wisselgesprek op de vaste lijn zit, rinkelt het mobieltje. Of is het die online zakcomputer? En er zitten ook nog twee chatters in de Instant Messenger. Zo gaat het dag in dag uit en frazzing, zoals het met een populair woord heet, eist z’n tol.
Slecht voor economie
Frazzing is kort voor frantic multitasking, ongezond veel dingen tegelijk doen. Dat blijkt niet alleen slecht voor de mens te zijn, maar ook voor de economie, zo blijkt uit een onderzoek van ruim een jaar door Gloria Mark, een professor aan de Universiteit van Californië.
Kantoorpersoneel wordt gemiddeld iedere 19,5 minuut gestoord door e-mails, een telefoontje, etcetera. En dat is nog niet het ergste: vervolgens duurt het gemiddeld 23 minuten en 15 seconden voordat ze weer aan de slag gaan met waar ze in eerste instantie mee bezig waren, na de vraag: waar was ik ook al weer mee bezig?
Uren verprutsen
De kosten van frazzing kunnen snel uit de klauw lopen, zo becijferde het consultantsbureau Basex voor de situatie in de Verenigde Staten. Gemiddeld zou een medewerker op kantoor 2,1 uur per dag verprutsen. Als het personeel gemiddeld 21 dollar verdient, is dat een productiviteitsverlies van 588 miljard dollar per jaar; meer dan het bruto nationaal product van Argentinië.
Er zijn meerdere bedrijven, waaronder Microsoft, die werken aan kunstmatige intelligentie die frazzing tegen moet gaan. In de toekomst is het mogelijk dat een computer ziet dat iemand een uur aan een brief werkt en alleen mailtjes doorlaat die met de brief te maken hebben.
Stress en RSIOverigens kosten stress en RSI door het werk de Nederlandse samenleving jaarlijks zes miljard euro, blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau TNO. Elk jaar meldt twee tot vier procent van de werknemers zich ziek vanwege stress op het werk; vijftien procent krijgt klachten aan arm, nek of schouder. Overigens niet zozeer in de IT-sector; de industrie en de gezondheidszorg zijn koplopers van de sectoren waar veel stress en RSI voorkomen. “

Door Jeroen Pietersma

Advertenties

Gepubliceerd door

Kees Dullemond

trainer en coach.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s