Het speelveld Ik!

Waarom laten we ons soms zo meeslepen door onze emoties en stemmingen?

Eigenlijk komt dat doordat onze geest een vergissing maakt. Onze geest vereenzelvigt zich met onze ervaringen. Of het nu gedachten zijn of zintuiglijke ervaringen, dat maakt voor onze geest niet zoveel uit. Onze geest kapselt die ervaring in en doet vervolgens net of ze van ons zijn, deel van ons uitmaken. Sterker nog, ons zijn. En dat is nu net de vergissing. Onze ervaringen hebben niets te maken met wie we zijn.

Doe maar eens de volgende oefening.

Ga eens in gedachte terug naar vanmorgen, toen je aan het ontbijt zat, of iedere andere min of meer neutrale gebeurtenis. Stap eens helemaal in dat moment. Zie wat je zag, hoor wat je hoorde, voel wat je voelde, proef, of ruik wat je vanmorgen proefde of rook. Op het moment dat je weer helemaal in die ervaring zit richt je je aandacht op de waarnemer. Wie neemt dit nu allemaal waar? Kijk als het ware in een spiegel. Draai de waarneming om van naar buiten naar naar binnen. Observeer je eigen geest. Blijf daar eens een paar seconden, zolang het ok is voor je.

Herhaal dit experiment eens met een herinnering van een tijd geleden. Eerst stap je zo volledig mogelijk in die ervaring, en dan keer je de ‘kijkrichting’ om.

Vergelijk nu eens beide oefeningen. Wat valt je dan op? Wat je zult zien is dat de ervaring wel heel verschillend kan zijn, maar dat het bewustzijn waarmee je de ervaringen bekijkt hetzelfde is gebleven. Je kunt zo goed opmerken dat jij de ervaring niet bent, maar eerder de ervaarder.

In de psychologie noemen ze dit het Zelf als context voor ervaringen, ipv de content (inhoud) van je ervaringen. Hoe meer je in staat bent om jezelf te zien als een speelruimte voor ervaringen, hoe minder je blijft plakken aan (negatieve) ervaringen.

Mindfulness training helpt je om dat speelveld open en ontvankelijk te houden zodat je het leven ten volle kunt ervaren.

Advertenties

Gepubliceerd door

Kees Dullemond

trainer en coach.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s