Fomo, fear of missing out, verslaving

Fomo is de angst iets leuks of belangrijks te missen, zoals een uniek evenement of een belangrijke ontmoeting, net dat cruciale zakelijke gesprek met die belangrijke klant. Het stimuleert de angst er niet bij te horen, afgewezen te worden, kansen te missen, het leven niet echt te leven.
 Fomo wordt tegenwoordig veel in verband gebracht met social media. We checken onze time-line van Twitter of Facebook vanuit de onrust mogelijk iets te missen. Social media kunnen in die zin verslavend zijn. Hoe vrij zijn we om met deze media om te gaan?
 Ga voor jezelf eens na wat er met je gebeurt als je twittert of facebookt. Wat gebeurt er aan jouw binnenkant? Kijk eens naar de automatische patronen die deze social media bij jou naar boven brengen. Zorgen deze gevoelens en emoties ervoor dat je aan je computer of smartphone blijft ‘kleven’, of kan je je gemakkelijk losmaken? Misschien voel je ook weerstand voordat je je time-line opent. Je leest berichtjes van anderen, die zich weer eens van hun allerbeste kant laten zien, demonstreren hoe belezen, slim of populair ze zijn. En hoe confronteert dat jou met jouw ‘onvolkomenheden’? Misschien heb je de neiging om op Twitter je bekenden of collega’s te stalken om maar niets te missen. Fomo dwingt je bijna om je diverse sociale accounts te volgen. 
Met andere woorden, ook social media zijn prima ‘oefenmateriaal’ voor jouw mindfulness. Het wekt makkelijk allerlei gevoelens en emoties op die je graag wilt vermijden of die je lastig vindt om los te laten. Probeer daar eens niet reactief en vanuit je automatische piloot mee om te gaan. Een mooie uitdaging.

20120226-123634.jpg

 

 

Naar aanleiding van deze blog ben ik geïnterviewd door David de Vriendt van het Belgische blad Labels:

Lees hier het interview Fomo artikel in Labels

Advertenties

Gepubliceerd door

Kees Dullemond

trainer en coach.

4 gedachten over “Fomo, fear of missing out, verslaving”

  1. Dank je Kees om mij persoonlijk naar je blog uit te nodigen. En een interessant stuk moet ik zeggen.Misschien heb je mij hiervoor uitgenodigd omdat ik regelmatig op Twitter post.

    De angst om iets te missen ken ik niet. Ik heb geen IPhone, en ook geen mobiel internet, dus slechts als ik thuis ben kruip ik af en toe achter mijn oude pc. Ik mis dus per definitie al heel veel. De enige die op de automatische piloot staat is Hootsuit, die mijn twitterberichten netjes over de dag verdeelt omdat anders mijn volgers meer dan tien berichten in één minuut te verwerken krijgen.

    Ik heb wel de neiging gehad om ergens op te antwoorden op tweets die mij raken of iets met mij doen… het vervolgens te schrijven en dan toch niet te plaatsen. Nu is dat al veel minder. Berichten van anderen lees ik als ze in mijn lijst staan, maar mijn hele TL lees ik niet meer. Het is nu eenmaal teveel….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s