De kathedraal van Chartres en het labyrint

We zijn in Chartres. Drie jaar geleden was ik hier voor het laatst. Toen heb ik tijdens een training van Eric Schneider hier een paar heel bijzondere dagen doorgebracht in en rond de kathedraal.

20120819-143241.jpg

Nu een volgende stap en herbronning na een enerverende periode in ons leven.
Afgelopen vrijdag hebben we het labyrint gelopen. Een heel bijzondere ervaring. Een krachtplek vanuit zichzelf, geïmpregneerd met eeuwen toewijding en overgave. En het labyrint als een reuze mandala waarover je al mediterend uiteindelijk na veel omzwervingen bij je centrum, kern, ware (boeddha) natuur uitkomt. Als metafoor voor de levensweg en spirituele ontwikkeling.

20120729-102222.jpg

En zondag hebben we de Crypte bezocht. Een aantal onderaardse kapelletjes uit verschillende tijdperken. Voordat de eerste versie van deze kathedraal gebouwd werd was dit al een ontmoetingsplaats voor Keltische druïden. Geomantisch op een belangrijke leilijn, verbonden met onder andere Stone Henge.
De kathedraal overstijgt religies. Een Notre Dame, ter ere van de zwarte Madonna. De vrouw, lichtbrenger en symbool van mededogen. Een equivalent van Tara en één waar ik mij heel thuis bij voel. Ondanks de christelijke symboliek in de kathedraal, waaronder een reusachtig kruis in de zuidgallerij, de geselpaal die ik nogal intimiderend vind, is het voor mij een hele krachtige spirituele plek. Ik leer deze dagen veel over mezelf, droom veel, zie en voel veel.
Als toegift zijn we nog bij een orgelconcert in de kathedraal. Mooi en ondrukwekkend. Hoewel de klank van het dwarsgeplaatste orgel wat dunnetjes afsteekt bij het geluid van het orgel van de Saint Louis Kathedraal van Blois die we later in de week bezoeken is het toch een betoverende ervaring.
Wat heeft Chartres mij deze keer gebracht? Misschien iets scherper leren zien wat echt is en wat fake. Dat spiritualiteit geen opportunistisch argument is wat naar believen gebruikt kan worden. Maar dat het iets is wat alleen maar betekenis heeft als je het leeft en bent. Ten dienste van de ander. Dit vraagt bij mezelf om compromisloze toewijding. Oeps …. Werk aan de winkel. Maar ik ben weer geijkt. Mijn kompas staat weer op het noorden of oosten zou je in dit geval misschien moeten zeggen. Ik kan loslaten wat niet wezenlijk is, wat niet echt is…..

Advertenties

Gepubliceerd door

Kees Dullemond

trainer en coach.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s