Spiritualiteit of magisch denken? Deel 2

Dzogchen voor managers.

Ik stuitte laatst op een cursus genaamd Dzogchen voor managers. Het was een twee-daagse training voor bewustwording in het bedrijfsleven.

images
Even voor het goede begrip…. Dzogchen is een van de hoogste spirituele praktijken binnen het Tibetaans Boeddhisme. Wil je het pad van Dzogchen volgen dan sluit je je aan bij een Dzogchen sangha (groep beoefenaars) . In Nederland zijn er een paar van die sangha’s. Om toegelaten te worden wordt er uitgebreid met je gesproken om te kijken of je gemotiveerd bent en stabiel genoeg bent om dat pad te volgen. Daarna krijg je meditatie les en initiaties van een Dzogchenmeester. En daar zijn er eigenlijk maar een paar van. In de omgeving van de Dalai Lama, die zelf ook Dzogchen beoefent, zijn er een paar te vinden. En een van de bekendste is Chögyal Namkhai Norbu. Een meester die resideert in Italië. Dit zijn meesters die hun hele leven Dzogchen beoefenen, hun initiaties al op zeer vroege leeftijd hebben gekregen, de driejarig retraite minimaal een keer in hun leven gedaan hebben et cetera.

Nu gaat iemand hier in Nederland een cursus Dzogchen voor het bedrijfsleven geven. Voel je ‘m ?
Alsof een kapper een hersenoperatie uitvoert!
Ten eerste zijn er maar bar weinig westerlingen op dit moment bevoegd (in staat)  Dzogchen te teachen en initiaties te doen, ten tweede is het geen CURSUS . En zeker niet van twee dagen.

Hoed u voor deze charlatans!

Advertenties

Gepubliceerd door

Kees Dullemond

trainer en coach.

2 gedachten over “Spiritualiteit of magisch denken? Deel 2”

  1. Wat Kees hier schrijft is totaal to the point. Na vele jaren van voorbereidende oefeningen introduceerde mijn Vajrameester Chögyam Trungpa, houder van de Kakgyü en Nyingma overdrachtslijnen zijn leerlingen in de beoefeningen van Dzokchen. De ralatie met een Vajrameester is essentieel. Wie Dzokchen onderwijst en zelf niet door zijn of haar leermeester daartoe is geauthoriseerd verschilt niet van een meditatieleraar, die zichzelf de titel van Roshi geeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s